Gezond glutenvrij eten!

Glutenvrij eten wordt vaak neergezet als de zoveelste hype. Dit geldt misschien voor een aantal mensen, maar zeker niet voor iedereen. Glutenvrij eten is namelijk een noodzaak en een absolute must voor mensen met de aandoening coeliakie. Ook als je geen coeliakie hebt, maar je wel beter voelt door minder of geen gluten te eten, is het goed om kritisch te kijken waar je de gluten dan door vervangt.

WAT ZIJN GLUTEN?

Gluten zijn eiwitten die van nature voorkomen in granen. Granen zijn planten met zaden die in een aar groeien. Hieronder vallen tarwe en rogge, maar ook spelt. Quinoa is bijvoorbeeld geen graan, maar een zaad. Vandaar dat quinoa goed bij glutenvrij eten past.

MISSEN WE VOEDINGSSTOFFEN BIJ GLUTENVRIJ ETEN ?

Brood domineert al eeuwen lang ons menu. Je kan het makkelijk smeren en meenemen. Goed brood is vezelrijk en bevat verschillende waardevolle mineralen. Ook bevatten deze producten veel vezels. Deze stoffen moeten we in een glutenvrij dieet vervangen. In plaats van brood kunnen we dan bijvoorbeeld pannenkoekjes maken met boekweit en amandelmeel. Zo kunnen we ook op school, op kantoor en onderweg glutenvrij eten. Ook kun je heerlijke soepen maken of je eigen glutenvrije brood of crackers bakken.

MAAK ZELF GLUTENVRIJ ETEN!

In de supermarkt vinden we tegenwoordig schappen vol met glutenvrije producten. Helaas zijn deze producten vaak zo gemaakt dat er vervangende ingrediënten worden toegevoegd die niet goed voor ons zijn. Dit allemaal om in de buurt te komen van de bekende smaken van die producten. Of men vervangt de goede gezonde ingrediënten. Daarom ben ik een voorstander om glutenvrij eten zelf te maken. Hou daarom mijn website en social media kanalen in de gaten, ik deel vaak heerlijke zelfgemaakte glutenvrije recepten die wel alle bouwstoffen bevatten die we hard nodig hebben! Ook heb ik een groep gemaakt op facebook waar we heerlijke recepten en tips kunnen delen: https://www.facebook.com/groups/518395735016946/.

Add Comment

%d bloggers liken dit: